20 Kasım 2008 Perşembe

Demokrasi Projeleri



".........Ben bir zamanlar Yugoslavya'da bu işlerin merkezi sayılan B92 televizyonuna gittim. O zamanlar Yugoslavya'da muhalefetin kalesi. Başındaki adam uyutma operasyonunun pembe diziler ile başladığını söylemişti. Ah ronaldo, vah maria'lar vardı ya! Bunlar Yugoslavya halkına sunuluyor. Önceleri, köylü çiftçi gece erken yatıyor, bu dizileri pek seyretmiyor. Dizileri öğlen saatlerine alıyorlar. İnsanlarda tiryakilik yaratıyorlar. Bir müddet sonra da bunların arkasına son derece siyasi bazı belgeseller koymaya başlıyorlar. Çiftçilerin o zaman en büyük derdi köylerinden çıkıp pazarlara ulaşmak ve yol yok. Ekranlarda pembe dizilerden sonra yayınlanan belgesellerde, çiftçilerin günlük dertlerine çözüm getiren, mallarını nasıl pazarlayacaklarını anlatan belgeseller yayınlanıyor. Yıllar içinde yeni bir hükümet arayışı ekranlarda yer alıyor. Bir yandan Hırvatlar, Boşnaklar, Sırplar içerideki çeşitli etnik gruplar üzerine müthiş çalışmalar yapılıyor. Yugoslav lafı ortadan siliniyor. Alt- üst kimlik tartışmaları başlıyor. Bir zaman sonra insanlar yollara dökülüyor......"

Çocukluğumda pazar geceleri zorla yatağa götürülürken, hep aynı yüzü görüyordum. Keyifle yapılan bu programa o zamandan aşinayım. Banu Avar TRT'nin o kadar bilindik bir yüzü ki, günümüzde eskilerin hemen hepsi tasfiye edildi-yer değiştirildi,söndürüldü....O dışında! Bu kısa fakat dopdolu söyleşi kitabı, 2007 yılında Cem Küçük'ün Banu Avar ile yaptığı söyleşiden oluşmaktadır. Bu kadının en sevdiğim yönü, yoluna çizgisini bozmadan devam etmesi, programının yayın saatlari ve günleri zırt-pırt yer değiştirmesine rağmen, 301'e bok atan aydınımsıların, Banu Avar'ı 301'den yargılatmak istemesine rağmen bildiğini yapması...Profil Yayıncılık-Söyleşi "Demokrasi Projeleri Banu Avar"

3 yorum:

buraneros dedi ki...

İdeolojilerimiz anlamında çok yakın durmasakta aklın yolu birdir noktasında buluşabildiğim, çok zevkle izlediğim, herkese önerdiğim ve yazıdaki niteliklerinden dolayı çokda sevdiğim biridir.Kıyıma uğramasına çok üzülmüştüm.Az sayıda izlediğim tv programlarından biriydi ve benim için önemli bir eksiklik oldu.

serdanka dedi ki...

Eline sağlık üstad :) Çok güzel yazmışsın. Bazı "aydıncıklar" için herşey özgür düşünceye karşı. Hatta "özgür düşünüp, düşündüğünü yazmak" bile özgürlüğe karşı. Ya ne geniş bir şeymiş bu özgürlük! Herkes karşı buna! Farkında değiller aslında. Herkesi teker teker damgalıyorlar. Sonrada demokrasiden bahsediyorlar. Önce kafalarında demokrasi yapsınlar bence. Saygılar.

koyusiyah dedi ki...

Serdanka daha neler yazardım da...!!!
Aklı selim insanların saygı duyması çok önemli, teşekkür ederim paylaşımın için....