4 Aralık 2008 Perşembe

muzları kastetmiyorum


Bok var bu durumu hiç beğenmiyorum...Yine olmadık zamanda olmadık bir şey aklıma geldi! Eve gıda ve çeşitli tüketim maddeleri almaya gittiğimde maymun iştahıyla muz seçiyordum, aklıma okurken çok etkilendiğim o olay geldi... Malcolm X' in muzları kastetmiyorum hikayesi. Şöyle ki O zaman yapılan geniş katılımlı siyahi bir toplantıda, Malcolm X yüksek bir kürsüye çıkarak sormuş;

- Kaçınız özgürlük istiyorsunuz?
Grupun tamamı yani 300'e yakın kişi el kaldırmış. 
-Peki kaçınız özgürlük için yolunuza çıkan her şeyi yok edersiniz?
Bu sefer sayı çok düşmüş ve 50 kişi falan el kaldırmış. 
O 50 kişiye ithafen diyor ki
-Özgürlük isteyen fakat bunun için hiçbir şey yapmayan 250 kişi ortaya çıktı. Az önce siz dediniz ki, özgürlük istiyoruz ve bunun için her şeyi yapmaya hazırız. O zaman işe şu 250 kişiyi yok etmekle başlayın, bunlardan bazıları da akrabalarınız, aileniz vs.... Özgürlüklerini isteyip hiç bir şey yapmayan, şu 250 kişiden kurtulduğunuzda özgürlük kendiliğinden gelecek. 

Peki muz ne alaka derseniz; Bu siyahi abiler Afrika'dan göç ettikleri için ve Afrika'da muzun değersiz, önemsiz olması nedeniyle o 250 kişi için muz kelimesini kullanmış ve bu hikaye de kayıtları muzları kastetmiyorum diye geçmiş.

5 yorum:

efsa dedi ki...

bu hikaye çok hoşmuş hiç duymamıştım ben, gerçekten etkileyici.
ben yapabilirmiyim diye kendi açımdan düşündüm de yapardım sanırım.

Arzu Breda dedi ki...

Malcolm X'in bu hikayesini ben de duymadım. Dialogların ne kadarı gerçek bunu da kestirmek imkansız.

Diyelim ki; Olay aynıyla yaşanmış. Tamamı gerçek. Ben, 300 kişinin içinde olsaydım. Herhalde, 50 kişinin öldürdüğü grubun içinde olurdum, "sanıyorum".

Aslında o andaki, düşünce ve mantık terazisinden ziyade, hissiyatın ve buna etki eden psikolojin bu olayda etkin rol oynar düşüncesindeyim.

Ya korku dağları sarar ve "mal" sınıfına girersin. Yahut da, yine korkunun esiri olarak, büyük bir cesaret örneği sergileyebilirsin.

İçinde korku hissi taşımayan insan düşünemiyorum. Bu insan, ya uyuşturucunun esiri olarak korkuyu unutmuştur. Ya da, "Tanrının Eli" olarak dünyaya gelmiştir.

koyusiyah dedi ki...

İlgisini çekenler için, olayın yer aldığı kitap; ve ABD gazete başlıklarını yollayabilirim...

Adsız dedi ki...

evet gerçekten de günümüzde kime sorsanız herkes bir şeylerden şikayetçi bazı şeylerin değişmesini istiyorlar ama söz icrata gelince herkes kendi inine kaçıyor... hani istiyordunuz? cvp: lafla peynir gemisi yürümez

Su.. dedi ki...

Özgürlük insanın kendi içindeki insanı kurtarma çabası ise eğer,gözleri kapalı koşmamalı uçurumlara..